• darkblurbg

Terug naar kantoor: meer dan stickers plakken en placemats neerleggen!

Gepubliceerd op: 01-07-2020

 

Na maanden thuiswerken, keren we langzaam aan terug naar kantoor. Waar de eerste focus ligt op veiligheid en gezondheid en je nu bijna letterlijk valt over de stickers, routewijzers, placemats, handgels en instructiefilmpjes, weten we allemaal dat het meer behelst dan dat.

In maart werden we geconfronteerd met een nieuwe werkelijkheid toen we halsoverkop thuis moesten blijven. Het vergde maximale flexibiliteit van werkgevers en werknemers : verandermanagement ten top! 

En nu gaan we opnieuw naar een nieuwe werkelijkheid. Want een weerzien van collega’s op 1,5 meter afstand is echt anders dan hoe we vier maanden geleden samenwerkten. 

Zoals bij elke grote verandering, ligt er ook hier een mooie kans. De kans ons werkplezier blijvend te verhogen door de voordelen van het thuiswerken te combineren met de voordelen van het werken op kantoor. Inmiddels werken we meer dan honderd dagen vanuit huis. Meetings worden als efficiënter ervaren en het gebrek aan reistijd levert meer tijd op, die zinvoller besteed kan worden dan staren naar de achterbumper van degene die voor je rijdt. Tegelijkertijd missen we het elkaar écht in de ogen kijken bij een overleg, de creatieve teamsessies en het even snel schakelen bij het koffiezetapparaat. 

Hoe zorg je als leidinggevende dat de terugkeer naar kantoor een succes wordt?Zorg voor een helder plan zodat iedereen weet waar ze wanneer aan toe zijn en heet iedereen welkom. Kijk samen terug op de afgelopen periode zowel individueel als per team: bespreek met je team(s) wat ze willen meenemen naar de komende tijd en wat ze gemist hebben. Waar kijken ze naar uit en waar kijken ze tegenop? En het leukste: geef ruimte om te experimenteren in de nieuwe situatie en plezier te maken. En vergeet natuurlijk niet regelmatig te evalueren en bij te stellen met als belangrijkste doel, de grootste collectieve verandering van ons werkzame leven tot een positieve ervaring te maken!

Wat is jouw ervaring? Hoe denk jij over de aankomende verandering en wat dat met ons vak doet? Wil je sparren? Heb je tips? Laat het ons weten, wij horen graag van je!

 

 

Delen mag!