• darkblurbg

Hang jij aan het salarisinfuus?

Gepubliceerd op: 19-09-2022

‘Mijn salaris is belangrijker dan werkgeluk.’ Een zin die je misschien niet snel zal uitspreken, maar die voor velen wel het dagelijkse werk bepaalt. Want hoeveel van ons zitten vast aan het salarisinfuus? Teveel, volgens Caroline van Halteren, interim en wellbeing manager bij Timantti: ‘’Wekelijks spreek ik mensen waarbij ik denk: ‘neem de regie over je leven en ga iets doen waar je energie van krijgt!’.’’ Caroline denkt dit niet alleen, maar werkt als Employee Wellbeing Manager ook aan dit soort kwesties. De eerste stap naar geluk in je werk is in beweging komen, daarom deelt ze graag een oefening om te ontdekken wat de status is van jouw portie werkgeluk. Caroline: ''Het is prachtig dat veel werkgevers in De Week Van Het Werkgeluk stil staan bij het geluk van hun werknemers, maar ik focus me juist graag op wat je als werknemer zelf kan doen. Want heel cliché misschien, maar werkgeluk begint bij jezelf!’’

De werkgeluk-driehoek

Voor deze oefening maken we gebruik van de Werkgelukdriehoek van Onno Hamburger. Hij heeft drie pijlers in de driehoek verwerkt die het fundament zijn voor werkgeluk:

  • Plezier
  • Voldoening
  • Zingeving

De eerste is plezier; hoeveel plezier heb je in je werk, met je collega’s en hoe prettig is de omgeving waar je werkt. De tweede pijler is die van voldoening. Mag jij dingen doen waar je goed in bent en word je daar ook voor gevraagd. Kan jij je talenten ontwikkelen en als je met ideeën komt wordt er dan ook naar je geluisterd? Tot slot hebben we de pijler van zingeving. Heeft het werk dat je doet zin? Draag jij bij aan iets dat groter is dan jezelf? Heeft het bedrijf dezelfde waarden die jij belangrijk vindt?

Hoe scoor jij op de werkgeluk-driehoek?

Voor deze oefening ga je de bovenstaande pijlers langs. Per pijler geef je het onderdeel een rapportcijfer. Hoeveel plezier heb je in je werk? Is dat een dikke 8 of ben je minder blij met de omgeving en je collega’s en scoor je een magere 4? Dit doe je per pijler en je noteert de cijfers. Hoe hoger je scoort op elk van de pijlers hoe meer werkgeluk je ervaart in je werk.

Resultaat van de werkgeluk-driehoek oefening

  •  3 voldoendes
    Wat een mooie score! Het is duidelijk dat je goed zit op je werk. Je hebt de ‘APK van je werkgeluk’ doorstaan.
  • 1 onvoldoende
    Blijkbaar zit je niet helemaal op je plek, maar wellicht is er wat aan te doen. Je kan zelf de regie pakken en gaan nadenken (én handelen) om dat ene cijfer omhoog te krijgen. Zo pak je zelf de regie over je werkleven.
  • 2/3 onvoldoendes
    Dit is een score waarvan je wel aanvoelt dat er iets moet gaan veranderen. Je zit blijkbaar op een werkplek of in een functie die je geen energie geeft, maar waar energie lekt. Je zal dan ook aan de slag moeten om verandering aan te brengen in je werk(omgeving). Durf de regie te pakken en schuif het niet voor je uit. Je zult jezelf dankbaar zijn.

Jaarlijkse APK

Caroline is als wellbeing manager gespecialiseerd op het gebied van werkgeluk en pleit voor een jaarlijkse APK beurt op dit vlak: ''We gaan twee keer per jaar naar de tandarts, laten onze auto keuren etc. maar als het op ons geluk aankomt doen we onszelf te kort. Ga jaarlijks met deze oefening na of je nog gelukkig bent in je werk en voorkom een problemen of een burn-out. Want 1,3 miljoen burn-outs per jaar, daar moet verandering in komen.’’

Employee Wellbeing Manager

Timantti beschikt met Caroline van Halteren en Harm de Boer over twee gespecialiseerde Employee Wellbeing Managers. Wij vinden het belangrijk om hier in te investeren want mensen zijn het hart van iedere organisatie en dienen als zodanig gezien, geleid en gevoed te worden. Een organisatie die structureel kiest voor een Employee Wellbeing Manager kiest bewust voor het investeren in haar eigen hart, wil duurzaam presteren en vindt ontwikkeling, veiligheid en gelijkwaardigheid belangrijke aspecten in haar normen & waarden. Benieuwd wat Caroline en Harm voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact met ons op 06 57340244

 

Delen mag!